fredag 15 juli 2011

Slutartid? Bländare? ISO?

Notering:
Jag kan inte skriva hur ni ändrar detta, det är olika på nästan alla kameror. Ni får titta i manualen som kom med kameran när ni köpte den, där står allt tekniskt. Manualen förklarar hur ni gör allting, jag förklarar varför ;)



Slutartid
är (ganska logiskt) tiden som slutaren på kameran är öppen.
Dvs. så lång tid som kameran tillåter ljuset att komma in och skapa bilden. Så när du klickar av så öppnas en lucka i objektivet, så att ljuset släpps in - för att sedan stängas igen. Tiden mellan öppning och stängning är själva slutartiden.



Kort slutartid.
Här ovan är en bild som är tagen med 1/500 (en femhundradels) sekunds slutartid.
Väldigt kort öppningstid med andra ord, vilket gör att kameran bara registrerar rörelsen i bilden under just en femhundradels sekund. Rörelsen ser alltså ut att frysas.



Lång slutartid.
Här är en bild med samma motiv. Skillnaden är att den här bilden är tagen med en slutartid på en halv sekund - objektets rörelse tas alltså upp av kameran under en längre tid, vilket gör att mer av händelsen fastnar på bild. När jag tog samma bild under en sekunds slutartid, försvann nästan objektet helt.




Bländaren (anges med bokstaven F) reglerar, precis som slutartiden, mängden ljus som kommer in. Skillnaden är dock att slutartiden reglerar ljusmängden med hjälp av öppningstiden, medan bländaren reglerar den med hjälp av öppningens storlek.
Så... hur gör bländaren avtryck på bilden...?

Bilden ovan är tagen med en stor bländaröppning - f 2.8.
Bilden under är tagen med en liten bländaröppning - f 22.


Som ni ser, så ger en stor bländare kort skärpedjup, medan en liten bländare ger ett längre skärpedjup.
Jag fotar i princip alltid med stor bländare/lågt bländartal, eftersom jag älskar kort skärpedjup.


ISO är det som anger hur ljuskänslig kameran är.
När ljuset är dåligt (till exempel inomhus), behöver kameran vara mer känslig för ljuset och då ställer man in ett högt ISO-tal. När ljuset är bättre, så behöver kameran inte vara lika känslig och då ställer man in ett lägre tal.



Jättesmart - right?
Kruxet är dock att ju högre ISO-talet blir, desto brusigare blir bilden.
Bilden ovan är tagen med ISO 100. Den nedan är tagen med ISO 1600.
Ni ser att den undre bilden innehåller mycket mer brus än den övre.




Så.... förrutom att slutartiden ger häftiga effekter till bilder med rörelser och att bländaren får små detaljer att framträda mycket bättre med hjälp av skärpedjup, så har dessa tre kamerainställningar en viktig funktion:
De reglerar ljuset.


En lång slutartid gör att kameran är öppen längre = mer ljus.
En kort slutartid gör att kameran är öppen kortare = mindre ljus.
En stor bländare gör bländaröppningen större = mer ljus.
En liten bländare gör bländaröppningen mindre = mindre ljus.
Lågt ISO ger mindre ljuskänslighet = mindre ljus.
Högt ISO ger mer ljuskänslighet = mer ljus.


Samtliga är alltså beroende av varandra, så vill du ta en snygg hoppbild med kort slutartid.... så minskar du tiden då ljuset släpps in, vilket gör att du kanske måste göra bländareöppningen större, så att den släpper in mycket ljus under den korta stunden.

Eller vill du kanske ta en bild av en dinglande fönsterdekoration som rör sig (som i exemplet om slutartid här ovan), så måste du kanske minska bländaröppningen, så att kameran släpper in mindre ljus åt gången, eftersom den långa slutartiden redan ger tillräckligt av ljus.
Så anledningen till varför bakgrunden är olika på slutarbild 1 och 2, är alltså för att jag var tvungen att justera bländaren för att kompensera för ljusmängden som ändrades samtidigt som jag ändrade slutartiden, för att uppnå samma resultat av ljuset i båda bilderna (hade inte blivit ett lika självklart resultat om den ena bilden varit ljus pga den långa slutartiden och den andra mörk på grund av den korta slutartiden.. så där kom bländaren in och räddade allt.. haha)

Och skulle varken lång slutartid eller stor bländare ge bilden tillräckligt med ljus, så är det bara att höja ISO-talet (men jag brukar vara sparsam med det pga. bruset)


Hoppas jag förklarade någolunda bra i alla fall ;)

Click here

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar