onsdag 18 maj 2011

Upphovsrättslagen


Jag tänkte berätta lite om upphovsrättslagen nu.

Fotografen har ensamrätt till sina fotografiska verk i samma stund som de har skapats. Ensamrätten innebär att det enbart är fotografen som har rätt att sprida, göra exemplar av, överföra eller på annat sätt göra fotografierna tillgängliga för allmänheten. Fotografen har även ensamrätt att ändra sitt fotografiska verk eller att överföra det till en annan konstart. Ensamrätten innebär att alla andra som vill använda ett fotografiskt verk måste ha tillstånd från fotografen.
Det är alltså aldrig tillåtet att lägga upp någon annans bild utan tillåtelse från den som tog bilden. Det räcker alltså inte att skriva "Bild: Aftonbladet" eller Bild: Google". Det finns däremot undantag som t.ex att personen uttryckligen skrivit under bilden att det går bra att publicera vidare bilden. T.ex Nelly.com har en liten text när man förstorar deras bilder att man får använda bilderna fritt sålänge man anger deras länk under bilderna.

Bilder på internet får sparas ned till din dator och användas för privat bruk, med privat bruk menas att du får ha bilden på din dator men inte publicera på internet utan fotografens tillstånd. Du får även skriva ut bilden på din skrivare och använda hemma men inte t.ex sälja vidare bilden.

Har du själv råkat ut för att någon tagit din bild? Det bästa du kan göra är att kontakta personen som tagit bilden och informera om att bilden inte får tas utan tillåtelse. Dom flesta är helt omedvetna om detta och dom flesta tar bort bilderna direkt utan att bråka. Det finns många som propsar på att dom visst får använda bilderna och då är det bara att hänvisa till upphovsrättslagen.
Vill ni har mer information får ni grna fråga eller läsa mer om det här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar