lördag 19 mars 2011

Gyllene snittetDet finns många typer av gyllenesnitt, trianglar, cirklar och rektanglar mm. Jag tänkte bara ta upp några viktiga linjer som är bra att tänka på när man komponerar sina bilder. Här över ser ni några bilder som exempel när jag förklarar. Gyllene snittet är linjer och punkter i bilder som är harmoniska för människans öga. Ögat dras alltså lätt till de ställena på bilden. Nu har jag inte kunnat vara så exakt med linjerna här över men jag försökte så gott jag kunde. Som ni ser på bilderna är linjerna "placerade" vi viktiga/intressanta brytningar på bilden, sträck som bryts eller följer varandra, eller vid färgskiftningar.

Varför har jag placerat bilderna just där? Jo för jag vill att ni ska lägga märke vid detta, jag vill att era ögon dras till det jag vill ha i fokus i bilden. Därför är beskärningar jätteviktiga. För att det ska bli skönt att se på bilden.
Bilden på Albin (stående) ser ni att nederst vid hans tröja går skärpunkterna nästan exakt vid hans ficka, upplängs hans arm går en annan linje ganska nära, och vid hans ansikte ungefär en annan. Detta är punkter jag ville uppmärksamma och detta blir harmoni för mig. Om jag hade placerat henne i mitten av bilden hade känslan och uppmärksamheten på dessa saker varit helt annorlunda.

Bilden på Daniel (liggande) kan ni nog lista ut själva hur jag har tänkt, en skräpunkt på hela honom.

På den siste bilden (liggande) är ännu lite mer finurlig. Här har jag trotsallt placerat den vita linjen i mitten, men det är för att det sitter på ett föremål som sticker ut åt ena hållet. Ovanför och nedanför den vita linjen finns det två olika färger. Gyllenesnittet skär igenom det runga föremålet i bilden och detta tyckte jag var harmoniskt i bilden och intressant som jag ville få fram.

Tänk också på brakgrunden, om den inte är intressant ta inte med så mycket av den, man ser ändå inte vad det är ifall den är suddig av bokeh bland annat.

Men kom ihåg att det är viktigt att bryta mot alla dessa oskrivna regler som inom fotografin så att du kan finna din egna intressanta stil!

1 kommentar: